Wil je productiever samenwerken? Leer eerst je eigen brein beter kennen!

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”

Een bekend en waar gezegde. Of toch niet?

Want het is nog helemaal niet zo makkelijk om écht productief samen te werken. Ga maar eens na: in je eentje kan productief werken al een grote uitdaging zijn. En dan heb je nog niet eens te maken met iemand anders ideeën, belangen, agenda, verwachtingen, referentiekader en reptielenbrein! Samenwerkingen die te weinig opleveren en miscommunicatie zijn grote energielekken voor de werkende mens. Hoe komt dat eigenlijk?

Tijdens het Grootste Kennisfestival van Noord-Nederland mocht ik mijn ideeën hierover vertellen. Het is namelijk een onderwerp dat me mateloos interesseert en waar ik mij in heb verdiept. Persoonlijk verbaas ik me er vooral ook over hoeveel tijd je bezig kunt zijn met alle structuur om samenwerkingen heen: vergaderen, e-mails sturen en lezen, overleggen, je kent het wel. Hoeveel tijd blijft er dan in organisaties eigenlijk over voor het ‘echte’ werk: het werk doen waarvoor jouw functie of rol bestaat?

De afgelopen jaren heb ik me verdiept in hoe je productief samenwerken kunt verbeteren. Ik wilde ook weten wat het soms zo lastig maakt om productief samen te werken. Mijn grootste inzicht? Als je alles afpelt en echt naar de kern kijkt?

Er is een grote saboteur in het spel. En dat is ons eigen brein.

Ter illustratie: Een nieuwe klus beginnen kan best lastig zijn. Zeker als je niet precies de aanpak weet of wat het resultaat moet zijn. Het maakt nog niet eens uit of je de klus leuk vindt of juist niet. Je brein gaat een soort tweestrijd aan: “ik wil hiermee aan de slag en vind dit belangrijk” en tegelijk “maar ik kan ook eerst even dit kleine klusje doen”. En je checkt je mail, haalt koffie, richt je op een kleine actie of – thuiswerkers – draait een wasje. Herken je dat? Voor je het weet heb je het de hele dag druk gehad hebt, maar ben je niet opgeschoten met wat je eigenlijk wilde doen. Je brein heeft als het ware zichzelf gesaboteerd.

Waarom doet je brein dat?

Om dat te weten moeten we terug naar hoe onze hersenen ontstaan zijn. Welke prioriteiten hebben je hersenen eigenlijk? En hoe werken de verschillende delen van je hersenen samen?

In de video hieronder leg ik hier meer over uit. Het is een fragment van mijn praatje bij het Grootste Kennisfestival van Noord-Nederland. Met ondertiteling voor de mensen die zonder geluid kijken.

Grappige is dat voor het plaatsen van deze post mijn brein ook lekker aan het saboteren was. Ik wist ineens allemaal redenen te verzinnen waarom de video niet goed genoeg was om te laten zien én waarom ik beter met andere dingen bezig kon zijn. Gelukkig ben ik me bewust van wat mijn brein dan doet en waarom.

Wil je dat ook weten? Kijk dan de video!

Wanneer je beter weet wat jouw brein doet om je productiviteit te saboteren, dan kun je dit ook herkennen bij anderen. Een belangrijke vaardigheid om productiever met anderen te werken. Je kunt dan bespreekbaar maken wat er gebeurt én wat je samen kunt doen om actie te nemen. 

0
0
stemmen
Artikel waardering

Meer lezen over: | | |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x