Spelenderwijs ruimte maken in je werk

“Weggooien is zonde.” Met deze levensvisie ben ik opgegroeid. Weggooien is verspillen en als iets niet stuk, versleten of over datum is dan bewaar je het dus. Voor als… Misschien kan je het nog eens gebruiken. Toch? 

Chaos in huis

Met deze mindset hield ik dus zorgvuldig vast aan de meeste spulletjes die ik op mijn levenspad tegenkwam. Niet alleen bruikbare spullen, ook spullen waar een herinnering aan kleefde werden bewaard in dozen, kasten, laadjes et cetera. Met als resultaat dat ik een paar jaar geleden een overvol huis had. Een huis dat ook steeds moeilijker opgeruimd en netjes bleef, want niet alles kon een vast plekje hebben. 

In tijden dat ik het op mijn werk druk had, privé veel afspraken had staan of gewoon laag in mijn energie zat, was dat terug te zien in mijn huis. Chaos. Echt! Tijd voor verandering dus. En wat doet een modern mens als verandering gewenst is? Googlen natuurlijk. 

The minimalist game

De zoekresultaten leverden een hoop artikelen over Marie Kondo en haar boek over ontspullen (affiliate link) op. Heel interessant natuurlijk, maar dat leek me stiekem nog best een klus om in de praktijk te brengen. En omdat mijn energie op dat moment erg laag was, zocht ik iets waar ik snel en gemakkelijk mee kon starten. En toen kwam ik een leuke site tegen waarin verteld werd over The Minimalist Game

Ik zal je zo uitleggen wat The Minimalist Game inhoudt en wat je hier, ook in je werk, aan hebt. Eerst even kort de achtergrond. Het is bedacht door twee mannen die het roer omgegooid hebben: Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus.

Beide mannen hadden het “helemaal gemaakt”: bijna 30 jaar, 6 cijfers in hun inkomen, een goede baan, luxe auto’s, grote huizen, mooie spullen, noem maar op. Maar ze waren niet tevreden, niet gelukkig. En het aantal uren dat ze werkten, om alleen maar meer spullen te kunnen kopen, maakte niet gelukkiger. Het bracht stress, onrust, eenzaamheid, schuld, een gevoel van overspoeld zijn, zelfs depressieve gevoelens en het gevoel niet meer ‘in control’ te zijn.

Dit was herkenbaar voor me, niet in de mate waarin de heren het ervaren hebben, maar ik kon het verhaal plaatsen en vertalen naar hoe het met mij zelf ging. En ik vond het ook wel verfrissend wat voor types deze mannen waren. Totaal geen yoga-meditatie-kom-tot-jezelf sfeer en dat was precies waar ik nu behoefte aan had, een beetje nuchterheid. Ik was geïntrigeerd. 

De mannen hebben minimalisme ontdekt en zeggen hierover het volgende (vrij vertaald):

Minimalisme gaat niet om de focus om minder, minder, minder te hebben. Het gaat juist om ruimte te maken voor meer: meer tijd, meer passie, meer ervaringen, meer groei, meer bijdragen, meer tevredenheid. Meer vrijheid. Je (levens)pad bevrijden van alle spullen, helpt die ruimte te maken. Ruimte voor wat écht belangrijk is.

En hoewel zij nu ook echt als minimalisten leven hebben ze een spel ontwikkeld waarbij je niet direct een minimalist hoeft te worden, maar wel gaat ‘onstpullen’. 

Hoe werkt dat dan?

Het beste werkt het als je het met iemand samen doet. Een maand lang gooi je allebei één ding weg op de eerste dag. En op de tweede dag, twee dingen. Drie dingen op de derde dag. En zo verder en verder. Tot je op de laatste dag van de maand 30 (of 31) dingen wegdoet. Alles kan weg! Kleding, meubels, elektronica, gereedschap, decoratie et cetera.

Maar… weggooien is zonde, toch? Het gaat hierbij om weg doen. Echte rommel kan natuurlijk bij het afval, maar spullen die nog goed zijn kun je weggeven, doneren aan het goede doel of verkopen. Wat je ook doet, elke materiële bezitting moet uit je huis – en je leven – zijn voor middernacht elke dag. 

Samen aan de slag!

Dit klonk me makkelijk genoeg in de oren! Dit wilde ik wel gaan doen. Maar ik wil de kans om te slagen wel zo groot mogelijk maken. Daarom heb ik een besloten Facebook-pagina aangemaakt met het idee om daar elke dag een foto in te plaatsen met wat er die dag uit ging. Een beetje publiek en nog beter mede-gamers zou me nog beter motiveren. Ik had al snel één vriendin gevonden die met me mee wilde doen en een paar mensen die het inspirerend vonden om mee te kijken. 

Elke dag dingen verkopen of naar de Mamamini (plaatselijke kringloopwinkel) leek me niet helemaal haalbaar. Dus ik zette een paar verhuisdozen in de logeerkamer met daarop: “WEGGEVEN”, “RECYCLEN”, “VERKOPEN” en “VOORUITWERKEN”. En daarnaast een vuilniszak voor alles dat echt weg kon. En ik startte op de eerste van de maand, wat gelukkig al snel was. Als je zoiets hebt bedacht, wil je ook snel van start gaan.  

En het lukte me goed. Elke dag deed ik dingen weg. In het begin vond ik dat nog best wel lastig, maar al vrij gauw leerde ik met een andere blik naar de spullen in mijn huis te kijken. Als ik iets zag wat weg kon, deed ik dat direct in de doos om vooruit te werken en één keer per dag maakte ik een post voor op Facebook met een foto van wat ik weg deed. Soms werkte ik ook een paar dagen vooruit als ik lekker bezig was of een weekendje weg in het vooruitzicht had. En na de eerste maand waarin ik 496 spullen (31 dagen) had weggedaan, wilde ik nog niet stoppen. Zie foto hieronder voor een compilatie van wat ik in die eerste maand heb weggedaan!

Wat? 496 spullen in een maand? Ik hoor je denken: heb je nog wel stoelen om op te zitten dan? Jazeker! Onder die spullen zitten ook dingen die hard aan tellen, maar niet groot zijn of waar je niet direct aan denkt: reclamepennen, haarelastiekjes, reclameweggevers, gekregen kaarten, tijdschriften etcetera.

Aanstekelijk

Inmiddels had ik meer mensen aangestoken die het spel met mij mee wilden spelen. Uiteindelijk heb ik verspreid over een jaar meerdere keer het spel gespeeld en dus een hele hoop spullen weggedaan. Op een gegeven moment met vijf andere mensen die ook allemaal foto’s van hun spullen in de Facebookgroep plaatsten. Daarnaast waren ook nog verschillende mensen ‘aangestoken’ om eens lekker hun zolder op te ruimen, die deden dat liever in één dag.

Wat heeft het ‘spelen’ van The Minimalist Game’ me geleerd?

Ik zou nog wel meer weg kunnen doen en dat ga ik ook doen. Maar het spel heb ik nu niet meer nodig. Mijn hele mindset is door het spel veranderd. Ik heb namelijk de volgende dingen geleerd door dit spel te ‘spelen’:

  • Je hebt, bewust of onbewust veel meer spullen in huis dan je denkt. 
  • Heel veel van die spullen gebruik je niet.
  • De spullen die ‘ooit nog eens van pas kunnen komen’ weet je op het moment dat je ze nodig hebt niet meer te vinden, of je weet niet meer dat je het hebt (en dan kom je ze een week na aanschaf van iets nieuws tegen) of ze zijn zo verouderd dat je toch liever wat nieuws koopt. 
  • Ook hier helpt het principe van het eerste kleine stapje zetten: één ding wegdoen is nog niet zo eng. De dag erna twee dingen gaat ook nog wel. En voor je het weet ben je lekker in de wegdoe-flow.
  • Het wegdoen van spullen die je niet meer nodig hebt, geeft ruimte aan spullen die wel van waarde voor je zijn. Hierdoor komen deze weer beter tot hun recht. En je kunt er dan ook beter van genieten. 
  • Het spelen van het spel verandert ook je blik op wat er binnenkomt: het verandert je verlanglijstje op je verjaardag en het verandert de kwaliteit én kwantiteit van spullen die je aanschaft. Ik betrap mezelf erop dat ik in een winkel kan lopen en dan steeds denk ‘oh, allemaal minimalist game-spul’. 
  • En bovenal: een leger huis, kost minder energie. Het geeft alleen al rust in wat je ziet én het geeft rust omdat het veel gemakkelijker op te ruimen en schoon te houden is.

Hoe kun je dit in je werk gebruiken?

Ja, leuk voor thuis, denk je nu misschien. Wat kun je hier nou van leren voor op je werk?

Ook op het werk hebben we de neiging vast te houden aan het verleden. Door uitvoerig oude concepten en plannen van aanpak te bewaren, onafgemaakte projecten te laten bestaan en elkaar te voorzien van allerlei informatie ‘dat misschien wel eens van pas komt’. Daarbij hebben sommige kantoren nog overvolle (lade)kasten en bureaus vol met spullen. Probeer in je werk eens het minimalisme game te spelen. Maak er teamwerk van en geef jezelf de vrijheid om eigen regels te maken: iedere dag doet bijvoorbeeld één iemand vijf dingen weg.

Kijk wat het je oplevert aan rust en ruimte. Die je weer kunt gebruiken om je te focussen op wat echt belangrijk is in je organisatie. Een stapje verder gaan? Kijk eens in je klanten- of leveranciersbestand: welke slokken veel energie op, maar leveren je weinig waarde op? 

Doe jij aan ontspullen? Ben je misschien een minimalist? Of juist helemaal niet? Ga je hiermee in je werk aan de slag? Laat het me weten in de reacties!

En heb je destijds meegedaan, dan ben ik heel benieuwd wat jij ervan geleerd hebt!

0
0
stemmen
Artikel waardering

Meer lezen over: | |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x