Mijn naam is Esther

Ik help teams en organisaties productiever samen te werken door in gesprek met elkaar te leren van hun eigen ervaringen. 

Door in te zoomen op een specifieke situatie ontstaat écht contact over wat goed ging en wat beter kan. De deelnemers leggen weer verbinding met elkaar, met de passie voor het werk, met gezamenlijke doelen én met gezamenlijke oplossingen.

Vanuit hier ontstaat beweging en groei.

Daarnaast help ik deze teams en organisaties het geleerde om te zetten in concrete acties. In kleine, behapbare stappen. 

Ik werk vooral met teams waar meerdere disciplines samenwerken, situaties waarin meerdere teams betrokken zijn of samenwerkingen tussen organisaties (projecten, multidisciplinaire crisisbeheersing, etc). 

Direct meer weten? >>

Estentie - Esther
Estentie - Tekening gemaakt door Wietske Westra van Studio Tekenkracht

De uitdagingen van productief (samen) werken

De werkdruk in organisaties wordt steeds groter. Daarnaast neemt de regeldruk toe. Overal is wel een ingewikkelde procedure of een systeem voor bedacht. Professionals kunnen daardoor steeds minder tijd en energie besteden aan hun vak en aan wat hun dichter bij hun doel brengt.

Je ziet volop potentieel voor groei en ontwikkeling in je team en organisatie. Ook weet je dat je de juiste mensen in huis hebt: mensen met hart voor de zaak en passie voor wat ze doen.

En toch ontstaat die groei en ontwikkeling maar moeizaam:

  • Er is weinig tot geen ruimte voor creatie en innovatieve projecten, waardoor je als organisatie niet inspeelt op de altijd veranderende omgeving.
  • Werknemers verliezen de verbinding met hun plezier in en passie voor het werk. Ze gaan met weinig voldoening naar huis. Dit leidt tot ontevreden, gefrustreerde, gedemotiveerde of zelfs zieke werknemers.
  • Afspraken worden niet nagekomen. Er wordt meer over dan met elkaar gepraat.
  • (Interne) Klanten zijn ontevreden en voelen zich niet gezien en gehoord.

Ik help organisaties hier verandering in te brengen door de stappen HOREN, ZIEN en DOEN.

Horen

In de eerste stap HOREN haal ik de verhalen naar boven. Ik luister naar wat gezegd wordt en – nog belangrijker – laat deelnemers naar elkaar luisteren. Wat is gezien? Wat is ervaren? Waar zit energie? En waar zit frustratie?

Zien

De tweede stap ZIEN gaat over het zichtbaar maken van het grote plaatje. Wat zijn de leerpunten? Welke onderlinge verbanden zijn er te zien? Wat is de rode draad? Wat zijn aanbevelingen? Hierdoor ontstaat inzicht in patronen, systemen, werkdruk én waar passie en energie zit.

Doen

Daarna is het tijd voor het omzetten in actie, de stap DOEN. We stellen prioriteiten én een actieplan op samen met de mensen die aan de slag gaan. En de eerste kleine stappen worden gezet.

Estentie - Tekening gemaakt door Wietske Westra van Studio Tekenkracht

Met mijn bedrijf ESTENTIE help ik je om in jouw organisatie weer verbindingen te leggen die zorgen voor groei en ontwikkeling.

Dat doe ik bijvoorbeeld door >>

 

Het begeleiden van een (team)reflectie.

Leer elkaar beter kennen door een gedeelde ervaring na te bespreken. Bespreek wat goed ging en wat frustreerde. En bespreek ook waarom. Hiermee leer je elkaar beter kennen én ontdek je hoe je productiever kunt samenwerken. In een dagdeel zet je hiermee al de eerste stappen. Dit is mooi te combineren met een teamdag.

Het begeleiden van een evaluatie.

Door een evaluatie krijg je inzicht in wat er speelt. Wat zijn rode draden? Wat kun je leren van je gedeelde ervaring? Wat zijn patronen? Waar zit energie, kracht en talent? Dit gaat een stap verder dan de reflectie. 

Implementatiecoaching.

Je weet waar de organisatie kan groeien en zich kan ontwikkelen. Het is tijd om aan de slag te gaan. Door coaching help ik jou en je collega’s daadwerkelijk stappen te zetten. Ik loop even met jullie mee.

 

Om tijdens mijn diensten het gezamenlijke beeld goed te delen gebruik ik zakelijk tekenen. Ik maak bijvoorbeeld een tekening van de leerpunten, de aanbevelingen of een bepaald proces. 

Recente projecten


In het kort

Project(bege)leiding van een grootschalige evaluatie over drie opgeschaalde incidenten binnen de Crisisbeheersing.

Wat vond de klant ervan?

“Esther heeft eind 2018 een groep van enthousiaste mensen begeleid in het stroomlijnen van heel veel informatie en emotie. De evaluatie van drie incidentopschalingen binnen de Veiligheidsregio Drenthe moest leiden tot één rapportage waar van geleerd kon worden en die ingezet kon worden voor verantwoording. Zij kreeg en behield de rol als begeleider tijdens dit proces. Wist mensen bij de les en enthousiast te houden. Zat strak op de planning en veerde empathisch mee waar dat nodig was. Had oog voor verschillende belangen en daarmee heeft ze het eindresultaat perfect naar de deadline geloodst.”

Fred Heerink| Veiligheidsregio Drenthe | Directeur veiligheidsregio
In het kort

Begeleiden en uitvoeren van een evaluatie binnen de crisisbeheersing. 

Wat vond de klant ervan?

"Esther is een zeer betrouwbare, creatieve en tegelijkertijd gestructureerde aanpakker. Heerlijk dat ze aan een half woord genoeg heeft, maar er niet altijd genoegen mee neemt. Doorvragen kan ze als de beste, waardoor je uiteindelijk echt geholpen wordt. Dat deze hulp dan ook nog in zeer bruikbare vormen wordt aangeleverd, maakt Esther een echte topper in haar vak!"

Jildau Hendriks| Meldkamer Noord-Nederland (MkNN) | Ketenregisseur Incident- en Crisismanagement
In het kort

Begeleiden van een dagdeel zelfreflectie met een multidisciplinair team: hoe hebben we samengewerkt? En hoe willen we dit vanaf nu gaan doen? 

Wat vond de klant ervan?

"Esther heeft de werkgroep MOV Vakbekwaamheid geholpen om zichzelf te evalueren en om bouwstenen te formuleren voor een ideale oefenorganisatie. Op een vriendelijke, doortastende manier heeft ze iedereen gestimuleerd om actief mee te doen. Goed luisterend haalt ze de relevante punten naar boven en weet dit vervolgens in een leesbaar, toegankelijk en uitnodigend verslag te verwoorden."

Inge van der Hart | Veiligheidsregio Drenthe | Team(bege)leider Team Multidisciplinaire Veiligheid / Hoofd Veiligheidsbureau ad interimGratis kennismakingsgesprek

Wil je eens vrijblijvend kennismaken om te bespreken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Dit kan persoonlijk, telefonisch of via skype. Wat jou het beste uitkomt.

 

Estentie - Kennismaken