Daar teken ik voor!

Samen een kast bouwen

Stel je wilt met een team een kast bouwen. Iedereen bouwt een eigen onderdeel.

Je vertelt over de kast en hoe deze er uit moet zien. Moeten er deurtjes in? Is het bedoeld voor boeken of kleding? Komen er planken in en handgrepen op? Je geeft waarschijnlijk details over het materiaal, de kleur, de vorm en afmetingen.

En dan gaat iedereen terug naar zijn werkplek. Je teamleden hebben goed geluisterd en zich een beeld gevormd van de kast die jullie samen gaan bouwen. En ze gaan voortvarend met hun eigen onderdeel aan de slag. Zeg eens eerlijk: wat is nu de kans dat de verschillende onderdelen één kast gaan vormen? En wat is de kans dat dat de kast is die jij voor ogen had?

Nu hoor ik je denken: ja, maar als je een kast maakt, dan maak je toch een bouwtekening? En misschien zelfs aparte tekeningen voor de verschillende onderdelen? Een beetje zoals IKEA met hun handleidingen doet? Klopt helemaal! Dat is ook veel logischer.

En toch doen we dit vaak niet wanneer het gaat over een project, werkafspraken, doelstellingen enzovoort. Onderwerpen die in de meeste gevallen complexer zijn dan een kast. Juist bij die complexere zaken vertrouwen we er vaak op dat woorden (of misschien een hele hoop powerpoint slides met woorden) voldoende zijn om een goed gedeeld begrip te krijgen van waar we met elkaar aan gaan werken.

Starten met tekenen

Ik wil je uitdagen om tekenen juist hier ook meer in te gaan zetten! Omdat ik geloof in de kracht van tekeningen om een goed gedeeld beeld te krijgen. Tekenen dwingt je om heel concreet te zijn en complexe zaken simpel te maken. Anders lukt het ook niet er een tekening van te maken.

Toen ik startte met het gebruiken van tekenen binnen mijn werk vond ik dat best spannend. Ik was benieuwd hoe collega’s zouden reageren. Zouden ze me wel serieus nemen daarmee of komt het kinderachtig over? Ondanks mijn twijfels ben ik gewoon maar begonnen. En de reacties waren allemaal erg positief!

Bij een evaluatie van een incident had ik een tekening gemaakt van de verhoudingen tussen de ingezette crisisteams. Een deelnemer aan de evaluatie gaf direct bij het zien van de tekening als reactie: “O, nu zie ik wat er gebeurd is!”. En later vroeg een collega me een tekening voor zijn project te maken. Dit gaf me de moed om hier verder mee aan de slag te gaan!

Een plaatje blijft beter hangen

Naast het gedeelde beeld is er nog een belangrijk voordeel aan tekenen: mensen onthouden je verhalen beter, wanneer je deze ondersteunt met een tekening. Zie ook het volgende rijtje (bron: leren.nl).

We onthouden:
10% van wat we lezen
20% van wat we horen
30% van wat we zien
50% van wat we horen en zien
70% van wat we met anderen bespreken
80% van wat we evalueren en nabespreken
90% van wat we anderen uitleggen

Door te visualiseren kun je wat mensen onthouden dus meer dan verdubbelen ten opzichte van wanneer je het alleen vertelt. Daarnaast vergroot je de kans dat mensen ook daadwerkelijk hetzelfde plaatje als jij in hun hoofd hebben.

Een gedeeld beeld dat ook nog beter in de hoofden van mensen blijft hangen. Daar teken ik voor!

En jij? Gebruik je tekenen ook in je werk? Of houdt iets je nog tegen? Ik ben benieuwd, laat je reactie achter onder dit blog.

 

ESTENTIE maakt bij haar opdrachten gebruik van visualiseren als tool om complexe zaken te versimpelen, bij te dragen aan een gedeeld beeld, communicatie makkelijker te maken én omdat het leuk is. Wil je hulp bij het visualiseren binnen je organisatie? ESTENTIE kan hierbij ondersteunen, vraag hiervoor een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan!

0
0
stemmen
Artikel waardering

Meer lezen over:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x