Naar de kern van productief (samen) werken

Mijn naam is Esther. Ik help mensen, teams en organisaties productiever (samen) te werken door in gesprek te leren van hun eigen ervaringen. 

Door in te zoomen op een specifieke situatie ontstaat écht contact over wat goed ging en wat beter kan. De deelnemers leggen weer verbinding met elkaar, met de passie voor het werk, met gezamenlijke doelen én met gezamenlijke oplossingen.

Vanuit hier ontstaat beweging en groei.

Daarnaast help ik deze mensen, teams en organisaties het geleerde om te zetten in concrete acties. In kleine, behapbare stappen. 

Ik werk vooral binnen organisaties waar meerdere disciplines samenwerken, situaties waarin meerdere teams betrokken zijn of samenwerkingen tussen organisaties (projecten, multidisciplinaire crisisbeheersing, etc). 

Direct meer weten? >>

Estentie - Esther
Estentie - Tekening gemaakt door Wietske Westra van Studio Tekenkracht

De uitdagingen van productief (samen) werken

De werkdruk in organisaties wordt steeds groter. Daarnaast neemt de regeldruk toe. Overal is wel een ingewikkelde procedure of een systeem voor bedacht. Professionals kunnen daardoor steeds minder tijd en energie besteden aan hun vak en aan wat hun dichter bij hun doel brengt.

Je ziet volop potentieel voor groei en ontwikkeling in je team en organisatie. Ook weet je dat je de juiste mensen in huis hebt: mensen met hart voor de zaak en passie voor wat ze doen.

En toch ontstaat die groei en ontwikkeling maar moeizaam:

  • Er is weinig tot geen ruimte voor creatie en innovatieve projecten, waardoor je als organisatie niet inspeelt op de altijd veranderende omgeving.
  • Werknemers verliezen de verbinding met hun plezier in en passie voor het werk. Ze gaan met weinig voldoening naar huis. Dit leidt tot ontevreden, gefrustreerde, gedemotiveerde of zelfs zieke werknemers.
  • Afspraken worden niet nagekomen. Er wordt meer over dan met elkaar gepraat.
  • (Interne) Klanten zijn ontevreden en voelen zich niet gezien en gehoord.

Ik help organisaties hier verandering in te brengen door de stappen HOREN, ZIEN en DOEN.

Horen

In de eerste stap HOREN haal ik de verhalen naar boven. Ik luister naar wat gezegd wordt en – nog belangrijker – laat deelnemers naar elkaar luisteren. Wat is gezien? Wat is ervaren? Waar zit energie? En waar zit frustratie?

Zien

De tweede stap ZIEN gaat over het zichtbaar maken van het grote plaatje. Wat zijn de leerpunten? Welke onderlinge verbanden zijn er te zien? Wat is de rode draad? Wat zijn aanbevelingen? Hierdoor ontstaat inzicht in patronen, systemen, werkdruk én waar passie en energie zit.

Doen

Daarna is het tijd voor het omzetten in actie, de stap DOEN. We stellen prioriteiten én een actieplan op samen met de mensen die aan de slag gaan. En de eerste kleine stappen worden gezet.

Estentie - Tekening gemaakt door Wietske Westra van Studio Tekenkracht

Faciliteren

Ga met je team terug naar de essentie van wat nu echt belangrijk is voor jullie, welke doelen jullie gaan stellen én wat jullie nodig hebben om jullie doelen te halen. Wie levert welke bijdrage? Hoe werken jullie hierin productief samen?

Speciale vormen van faciliteren:

Coachen

Als coach ga ik je problemen niet voor je oplossen. Dat hoeft ook niet, daar ben je zelf prima toe in staat. Je hebt alleen op dit moment zoveel op je bordje dat je even niet weet waar te beginnen. Of je wordt (te) vaak afgeleid van waar je mee bezig bent. Je krijgt er zelf geen grip op. Ik help je die grip terug te krijgen en weer inzicht te krijgen in hoe jij je productiviteit zichtbaar verbetert.

Dit kan in de vorm van: 

Interim & advies

Naast de korter lopende klussen zijn er soms ook vraagstukken die wat langer de aandacht vragen. Hiervoor kan ik tijdelijk binnen de organisatie meelopen en denken. In de rol van interimmer of adviseur.

Workshop

Workshop ‘de kleine stappen in productief (samen)werken‘. Een workshop van twee uren die mooi in een teamdag of symposium in te passen is. 

Om tijdens mijn diensten het gezamenlijke beeld goed te delen gebruik ik zakelijk tekenen. Ik maak bijvoorbeeld een tekening van de leerpunten, de aanbevelingen of een bepaald proces. 

Met mijn bedrijf ESTENTIE help ik je om in jouw organisatie weer verbindingen te leggen die zorgen voor groei en ontwikkeling.

<< Dat doe ik bijvoorbeeld door

 

 

 

 

Visieplaat Estentie - productiever (samen)werken

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

Recente projecten


In het kort

Geven van de workshop "de kleine stappen in productief (samen)werken". 

Wat vond de klant ervan?

"Erg leuk om Esther als oud-collega terug te zien, maar dan nu in haar hoedanigheid als trainer voor de proeverij 'de kleine stappen in productief (samen)werken'. Esther is iemand die goed kan luisteren en de vraag achter de vraag heel snel door heeft. In slechts 1 gesprek wist ze een opzet voor de proeverij te maken die naadloos aansloot bij wat wij voor ogen hadden. Esther heeft zich tot op de puntjes voorbereid en zorgde in de proeverij voor een mooie balans tussen informatie opdoen en praktisch bezig zijn. Ze deelt op een laagdrempelige manier haar kennis over de materie en maakt je nieuwsgierig naar meer."

Nghi Scholtens-Nguyen| Veiligheidsregio Groningen| HR adviseur
In het kort

Uitvoeren van twee evaluaties. Eén om het projectteam te helpen zich beter voor te bereiden. De ander om inzichten te verzamelen om effectiever samen te werken tijdens een interne crisis. Inclusief live waarneming tijdens een geplande Fallback.  

Wat vond de klant ervan?

“Voor een project waarin ik voor de Meldkamer Noord Nederland een business-continuïteitsplan heb gemaakt en uitgevoerd (tbv een geplande fallback) heb ik Esther ingehuurd om een evaluatie van een ander gelijksoortig project uit te voeren. De evaluatie was van een andere fallback van een andere meldkamer, waardoor ons project niet in dezelfde valkuilen liep. Daarnaast heeft Esther ook de inzet van het continuïteitsplan in de praktijk geëvalueerd.

Esther heeft dit erg snel en zeer kundig opgepakt. Meestal staan evaluaties bekend als nuttig, maar belanden vaak in een laatje. De evaluaties van Esther zijn concreet en praktisch inzetbaar, waardoor mijn project mede slaagde. Uiteindelijk geeft zo’n evaluatie met meerdere aanbevelingen (geleerde lessen) rust in het project. Haar methodiek is praktisch en gestructureerd. Als ik dit had geweten, had ik dit veel eerder moeten doen.”

Rien Bosma| Bosma Consulting| projectleider
In het kort

Project(bege)leiding van een grootschalige evaluatie over drie opgeschaalde incidenten binnen de Crisisbeheersing.

Wat vond de klant ervan?

“Esther heeft eind 2018 een groep van enthousiaste mensen begeleid in het stroomlijnen van heel veel informatie en emotie. De evaluatie van drie incidentopschalingen binnen de Veiligheidsregio Drenthe moest leiden tot één rapportage waar van geleerd kon worden en die ingezet kon worden voor verantwoording. Zij kreeg en behield de rol als begeleider tijdens dit proces. Wist mensen bij de les en enthousiast te houden. Zat strak op de planning en veerde empathisch mee waar dat nodig was. Had oog voor verschillende belangen en daarmee heeft ze het eindresultaat perfect naar de deadline geloodst.”

Fred Heerink| Veiligheidsregio Drenthe | Directeur veiligheidsregioGratis kennismakingsgesprek

Wil je eens vrijblijvend kennismaken om te bespreken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Dit kan persoonlijk, telefonisch of via skype. Wat jou het beste uitkomt.

 

Estentie - Kennismaken